Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Sunday, February 18, 2007

LAWATAN KELAB REKACIPTA & INOVASI 2007

BisMillahiRRahManiRRahim

Assalamu'alaykum !!
alhamdulillah.. hari ini ana semangat sungguh
nak cerite pasal lawatan...
tapi , sebelum tu , tgk lah dulu slide kat atas tu...
selamat menonton! [haha] pastikan anda
menonton slide ini dari awal...

Best yang tak terkata
Seronok yang tak terhingga
lebih dari yang dijangka
pengalaman yang tiada bandingannya...................

Lawatan Kelab Rekacipta & Inovasi [KRI] 2007
9 - 10 Februari 2007
Pameran kegemilangan sains dalam Tamadun Islam , KLCC
Royal Selangor (Pewter) International Sdn Bhd , Setapak , KL
Taman Pertanian Malaysia , Bukit Cahaya Seri Alam , Shah Alam

ehehe.. memang BEST sangat lawatan nih... oklah cerite sikit ye...

10 : 30 malam :
berkumpul di Sekolah Menengah Islam Hidayah JB!
ade 3 kelab mase tu ,
-Kelab Rekacipta & Inovasi
-Kelab Sains & Mate
-Briged Sukarelawan

banyak jugak eh..
mase tu tunggu ngan;
- Liyana [sc&math]
- athirah [KRI]
- Aniqah [KRI]
- najihah [Briged]
- Anisah [Briged]

so , kami berenam pun tunggu aa..
sume main hp je mase tu eheh..
bagus lah jugak kan... berkongsi teknologi2 terkini..
tak lah buang mase je..
sekali ade orang jerit ;
Kelab REKACIPTA!!!!!
huyoo.. kuatnye , dari sekolah rendah boleh dengar..
okeh , ana , athirah & aniqah pun pergilah ke sebrg jalan tu..
nak naik BAS..
bla2.. naik BAS.. woo!
bas macam peti sejuk! hehe.. sejuknye.. kalah bilik ana..
bilik ana pun orang gelar peti sejuk jugak...
kalau nyamuk masuk pun boleh mati... sejuk sangat.. [haha]
= p [sape lah yg sedap2 bagi gelaran tu?]
eh , ape t'keluar topik nih?..
okey2.. back to the topic [haha.. gune ayat nih mase syarahan.. dpt 1st place!]

then ,
ana pun ambillah tempat.. seat no. erm.. xingat la.. 16 kot! [hentam]
ana duduk..
- sebelah Kq Ruqayyah & Kq Hidayah [senior F5]
- depan Athirah & aniqah [kawan se-batch F2]
- belakang ustazah suhailah & ustzh Ai'shah [guru pengiring]

bEst tempat ana tu.. [haha]

so , kami pun tunggu je lah dalam bas tu dengan kadar kesabaran yg amatlah tinggi..
tetibe ,
ade masalah sket... bla2...
suspense je , tengok bas kelab lain [sc&math kot] dah jalan dah..
bla2... krong..krang..[bunyi org sdg m'selesaikn masalah]
ok! SETTLED!
dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang ,
Kami mulakan perjalanan..............................

1st STOP :
Perhentian Seremban
berhenti pukul [3 : 30 pagi]
untuk sarapan... HAA?! sarapan?
eheh... awalnye...

2nd STOP :
Masjid Negara..
Khidmat diri & solat subuh !
& menikmati udara segar... eheh..
cantik sungguh masjid nih.. [ceh , macam tak pernah pergi je..]

3rd STOP :
Kuala Lumpur Convention Centre [KLCC]
real Breakfast!
Pameran Kegemilangan Sains dalam Tamadun Islam !
after sarapan , banat2 nih [yg sungguh xpert dgn jalan2 di KLCC]
terus lah naik ke tamadun islam tu..
sekali tngk banin tak sampai2 lagi...
laa.. sesat rupenye... so , akak form 5 tu pergilah cari..
sementara yg lain sibuk dgn sesi penggambaran dan
hanya menunggu dgn 'SABAR'... eheh.. = P
sabar ke? ntah aa.. ana steady jek.. ade akak yg..
eheh.. kutuk2 gak aa banin2 nih.. 'coz patutnye mereka yg lead..
nih mereka pulak yang sesat... LAMA pulak tuh...
hehe... takpe lah ya ukhti2 sekalian... sabar je..
takkan lari tamadun islam dikejar sekalipun.....
tunggu punye tunggu punye tunggu punye tunggu...
huh! there they are! akhirnye , dilihat jugalah kelibat pelajar2
yang dinanti2...
okeh , jom2.. ape lagi..
kami pun beratur lah nak masuk ke tamadun islam tu...
semua orang diberi kan tiket & no cabutan bertuah..
okeh , kami pun melangkah masuk ke dalam tamadun ISLAM tu..
wow!!! besarnye.. tak tahu nak tengok yang mane dulu...
eheh.. tu la..
bila diri ini dihambe perasaan jakon yang amat...
sungguh hebat saintis2 ISLAM suatu masa dahulu..
Pameran nih dibahagikan kepada bahagian...

- Astronomi ISLAM
- Penemuan & Penciptaan Perubatan
- Geografi & Pengembaraan
- Matematik , SeniBina & Arkitek
- Teknologi dan rekacipta

Alhamdulillah.. rase syukur sangat2 dapat datang ke pameran nih.. sebab jeles jugak aa , kawan2 & ustaz ana ade yang dah pergi.. mereka cerite2 lah pasal pameran nih.. wow.. kagumnye..
diSini , ternyata rupa seindah khabar...
memang best lah kat sini ,
TAPI ,
tak puas laa..... mase tengah tengok2 tu ,
suddenly ,
pengarah lawatan tu datang kat kami [form2] ,
die kate ,
"ehm , cepat sikit tau! pukul 12 je mesti dah ade kat luar ,
kalau anti lambat kene tinGGal!!"
waa.. dah la tak habis tengok lagi nih... baru sampai 'teknologi & rekacipta'..
eleh... nak tinggal kami ye?.. [padahal die yg sesat.. makan mase kami btul aa!]
if you dare! ehehe.. takde aa... pasrah lah nih.. cewah..
so , ana pun keluar lah dari tamadun ISLAM tu...
sekali kat luar ada kaunter cederamata... [Percuma tau!]
kami diberi notebook & poster tamadun ISLAM.. [beg je xdpt]
best + cantik + cute... eheh..
ok , so , ana nak promote lah nih , sesiape yg belum pergi tu , pergi lah...
tapi , dah tukar tempat.. skrg nih dah beralih ke PSN M'sia..
eh , t'keluar topik lagi..

then , kami pun pergi lah ke

4th Stop :
SURIA KLCC ,
gi food courtnye.. lunch... bla2.. [ramainye org!]
balik bas ,
bertolak ke Royal Selangor , Setapak , KL
on the way , ana tengok ,
dalam bas tu , semue banat Tido!
okehla.. kecuali ana lah kan.. huh.. ana paling tak ske
tido siang2 nih... baru pukul brape mase tu..
so , ana pun layan je le nasyid2 kat mp4 ana nih..
seb baik bawak.. kalau tak maybe bosan jugak on the way tu..
sebab distancenye from KLCC tu boleh thn aa.. jauh gaks..
tibe2.... sedang best2 dengar nasyid tu...
ana ternampak satu binaan yang...........
" eh , macam kenal.. kenal ke tak eh?"
ape bende eh tu? rase2nye macam ade kat London..
ehm.. cube antum teke ape kah binaan yg dimaksudkan..
SALAH! ceh.. tak tahu pun antum teke ape..
okeh2 lah.. sbnr nye ana nampak ......
" EYE ON MALAYSIA ! "
huyoo.. besar gak eh.. eh , bukan jugak memang besar pun!!
tapi , nampak dari jauh je lah... mase tu tengah berhnti @ traffic light
[biase lah kan KL , jammed tak habis2]
pergh ! kecoh2.. keluarkan kamera... kejut kawan2..
tengok2!! jawapan kepade soalan kuiz [no bape ntah]....
[act, akak2 tu ade bagi kuiz.. jwpnnye , binaan tu la!]
eheh.. pastu mereke2 pun jakon2 jugak [mcm ana]..

okeh , bla2.. sampai @ Royal Selangor Visitor Centre..
lawat2 , tinjau2 , sentuh2 , lihat2..
beli2.. OPS!!! sori , salah taip..
nak BELI?? eheh.. jgn harap la...
produk sebesar jari nih pun RM50..
tapi , kualitinye.. hmm.. mestilah setanding harge kan.. [hopefully]

ok , dah nak keluar tu ,
ade ' The Largest tankard [kole logam] in the WORLD! "
wow! ape lagi... kami pun ambil lah gambar kat binaan
yang mendpt pengiktirAfan yg cukup besar tu...
besar betul kole nih...
100 org minum pun tak habis2 barangkali...
dibina pada tahun 1985 sempena meraikan
100 tahun Royal Selangor Pewter..
waa.. cube bayangkan sekarang nih dah berape tahun??..

ok , kami pun berangkat lah menuju ke destinasi terakhir....

5th Stop :
Taman Pertanian Malaysia , Shah Alam [Bandaraya Anggerik]
eheh.. berape jengkal je dari rumah nenekku [seksyen 11 , Shah Alam]..
on the way tu lalu lah kat 'kampung' ku..
eheh.. rase nak singgah jap je.. lame tak balik kampung!
tapi , tak logik! hehe.. oklah , as for usual [ceh..]
semue banat tido lagi.. kecuali ana ..
boringnye..
bla2.. sampai! eheh..
turun bas..
berlari2 junior2 tu.. tak sabar2 nak main salji la tu...
haha..
bla2..
main salji , solat zohor..

petang , [dah nak pukul 7 kot]
bertolak balik... [dari shah Alam]
eh , bukan bertolak balik , bertolak ke
Ayer Keroh.. [perhentian yg ade jejantas tu le..]

6th Stop :
Restoran jejantas Ayer Keroh , Melaka , Malaysia , Asia , Bumi [haha]
dinner , solat , shopping..
& what so ever...

okeh... perjalanan pulang diteruskan ..
menuju ke CarPark Sekolah Menengah Islam Hidayah , JB!
ok , nak cerite pasal on the way pulaks.. [saat paling kelakar dlm lawatan!]

1stly , penyampaian hadiah kepade semue pemenang..
ade 2 pertandingan yang dianjurkan sepanjang lawatan nih..
Teka silangkata dan cari perkataan tersembunyi..
eheh.. tak ramai sangat lah yang teringin nak masuk ,
sebab susah2 gak soalan die..
tapi , ana masuk aa kan .. 'coz soalan2nye VERY interesting
utk dijawab.. eheh.. dlm erti kata lain.. senang lah jugak...
hehe.. tapi , ana masuk tu sbnrnye atas rase tanggungjawab yg amat tinggi
[cewah... konon je..]
tanggungjawab ape?.. hehe..
actually , ana the only one banat 2 Islah yg gi lawatan hari tu..
so , classmates ana pun kirim la 'ape2' [barang lah tu] kat ana..
they said ,
" eh , ILI! nanti awak belikan kitorg ape2 ye.. gule2 10 sen pun jadile asalkan dari KL!"
hehe..
ana pun kate.. " InsyaAllah.."
haa! so , kirenye ana dah janji lah kan... jadi ,
memandangkan sepanjang lawatan nih kami tak singgah mane2 pun
kedai souvenirs.. ana kene lah masuk pertandingan yg dianjurkan nih..
maksudnye , kalau ana menang , bley aa ana bagi hadiah2 tu kat
classmates ana.. eheh..
and ,
Alhamdulillah!! ana menang sume pertandingan yg dianjurkan..
no 2 & 3.. ofkos lah kalah ngan senior2 kan...
tapi , okey lah tu...
lps tu , bace ma'thurat [bagi lebih memberkati p'jalanan]
lepas tu ade sesi kuIz..
senang je..
lepas mc tu ckp , 123 ,
angkat tangan , lepas tu cakap [jerit actually..] nombor
soalan pilihan.. no 1 - 12.
so , ana angkat lah tangan m'mandgkan banat2 pun cam malu je..
eheh .. memule ana angkat aa tangan... tapi , org tu tak nmpk pulak..
then ,
lepas banyak kali angkat tangan..
hah! org yg soal tu nampak jugak...
eheh... yeye! ana pun jerit lah..
Nombor TUJUH!!!!!!!
of course lah pilih no 7 kan..
mc tu pun kate , soalannye ialah...
" Berapekah berat satu jongkong pewter tu? "
lebih kurang lah soalan die.. xdgr sangat..
[ceh , padahal pakai microfon eh..]
hmm , boleh tahan aa.. susah gak tu..
bla2.. ana pun jerit la lagi..
" 45 kg!!!!"
"okey , betul!"
alhamdulillah dapat hadiah lagi!.. eheh..
so , ana dapat 3 hadiah aa malam tu...
then ,
ade permintaan lagu pulak..
[macam2 la org tu buat supaya kami nih tak tidur katanya..]
banat kene mintak lagu ,
lepas tu nanti , ade ahli kump najahan nih nasyidkan..
eheh.. kami pun mintak la..
' Asmaul Husna boleh??'
hehe.. so , kami pun menasyidkanlah asmaul husna beramai2 malam tu..
still tak sampai2 lagi..
then , ade lah sesi ucapan lah ... bla2...
kelakar sangat malam tu.. sume mcm gelak tak henti2 [ceh..]
then , ade pula sesi minta maaf kat kak hidayah...
eheh.. dari ikhwah form 5 la..
sebab mase kat bukit cahaya seri alam tu ,
mereke tak habis ejek kak hidayah..
sehingge akak nih 'makan hati' katanya..
MasyaAllah.. tak sangka betul ana f5 nih
mcm tu rupenye... [ceh , tak baik aa.. mcm la f2 nih baik sgt eh..hehe..]
then ,
utk mengisi mase lapang nih ,
ikhwah form 5 pun buat lah persembahan... [dalam bas?? hehe]
nih la part paling BEST sekali... kelakar sangat!!
mereke buat.. macam radio aa..
buat SMIH.fm [108.2 FM.. eh , jangan bukak pulak... xwujud pun!]
lawak la.. tetibe ade org call radio tu..
kirim salam kat isteri die ngan anak 20 orang... haha!
kelakar2... lps tu , macam2 lah.. mereke buat..
sangat menghiburkan hati kami semua....
eheh.. ana tengok... kali nih ,
takde satu makhluk pun yang tidur..
[termasuklah semut2 yg menumpang bas kami pd malam tu!]
seronok lah kan.. eh , tengok2 jer dah sampai SMIH..
alhamdulillah .... tapi , penat jugak rasenye...
then , ade sesi penggambaran kelab rekacipta...
..
bersurai..
BALIK!

"...Seronoknye..."
bicara_khalifahBijaksana2007

0 komentar: