Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Monday, January 08, 2007

First Day

Salam'alayk... *biggestgrin*.. hehe... senyum memanjang la ana hari nih... sero0onok sesangat...hehe..

well , seperti mane yg diketahui (merujuk kepade post2 yg lepas) hari ni , 8 Januari 2007 merupekan 1st day ana sekolah as a form 2 student... alhamdulillah.. best sangat2 sekolah tadi... tak sabar nak gi sekolah esok... & ana harap semangat nih tak padam sampaaaaiii la last day sekolah nanti... InsyaAllah !

okeh , nak cite anything 'bout school today... maybe post nih boring sket kot sbb tgh takde idea nih nak reka ayat.. however , ana kene post jugak hari nih... tarikh bersejarah !
once upon a day....

I woke up early today... semangat! then , mandi , siap2 , solat , .... huhu , tak sabarnye nak sampai sekolah... i miss my frens... then , go downstairs... breakfast , hafal2... till 7 a.m.. tunggu2 bas..." Lambat nye bas nih... bile nak datang nih? dah aa tengah semangat2 nih , lambat pulak la datangnye..." takpe2 , sabar... tunggu sampai la pkl 7:30 a.m... huh , level kesabaran ana nih dah sampai ke tahap maksima ! well , nampak gayenye bas mcm tak sudi jer nak ambik ana hari nih.. ( cehh...)

so , ana pun pergilah sekolah naik kereta.. seb baik mak ana tak pergi kerje lagi.. then , sampai tgh jalan tuh jammed (camne eje eh?) pulak... takpe... ujian2..huhu..
along the way tuh , ana mampu doa je la... nak masuk kelas tahfiz (2 ISLAH)... ana taaakkkuutt sangat kalau digugurkan dari kelas tahfiz even ana dah habiskan muqarar.. Then , my mum said " Faiza 'azamtu fatawakkal 'alallah..." ok2... b'debar2 nih....

then , sampai sekolah... lewat sket laa.. sampai sekolah tu ana jumpe sket je classmates ana.. tak tahu laa yang lelain tu kat mane.. huhu.. diri je kat blkg 1 Thabat yg dirindui tu... bile dah lame diri kat situ.. ana pun cakap aa dengan kwn2 ana.. "takkan aa nak diri jer kat sini sampai kompleks tahfiz tu siap?..." then , kitorang pun pergi la cari kelas... huhu , suspense ana... dpt masuk kelas tahfiz ke tak nih?.... then , my fren ajak pergi kat dataran tu... then , ana ternampak ade kertas A4 tampal kat luar physic lab .. tulis " 2 ISLAH "... ....

so , kitorang pun masuk laa dalam physic lab tu... tgk2 je dalam tu , semua classmates ana kat situ... tengah berpeluk2..huhu , melepas rindu aa tu...hehe... then , ana pun salam , peluk2 dgn classmates ana.. lame tak jumpe ye...( ceh , padahal baru jumpe kat kem daurah mukhataffah hari tu...) lps tu , ana pun letak beg dlm tuh then pergi aa luar physic lab tu nak tengok senarai name yang dpt masuk kelas 2 ISLAH a.k.a kls thfz nih... huhu...suspense2... scrolling down...... bla2.... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13...
14) ......................
15) Farhana Kusaini
16) Fatimah Zahrah Abdullah Suhaimi
17) Ili Syazwani Shairi
18) Khairunnisa'... eh , terlepas pulak ! er , cam kenal je name no 17 tu... oh , yeah that's my name !! alhamdulillah.... ana dapat masuk kelas tahfiz lagi... i was so0o happyyy that time.. hehe.. tengok name guru kelas.. : Muhammad Sazali Maarof... errr... mase tu ramai cakap"alaa.... tak dapat ustzh suzana.." ceh , jahatnye kitorang nih... takpe.. redha je .... mane aa tau ustaz nih pun best ke ye tak??

Pengumuman. sume pelajar b'kumpul kene berkumpul kat dataran... kitorang pun keluar aa dari physic lab a.k.a 2 ISLAH buat sementare sebab kompleks tahfiz tu tak siap lagi... insyaAllah bulan 3 siap... so , 1st 3 month of 2007 nih kami kene belajar kat dlm physic lab aa.. ok , sambung tadi... sume pelajar pun keluar dari kelas masing2... kumpul @ dataran... huhu.. rase janggal pulak aa... well , kitorang still perasan yang kitorang nih form one.. ahaks... rindu nye mase orientasi dulu2... ok.. taklimat by pengetua..... then , bace doa... hmm , tak pernah dengar pelajar2 SMIH bace doa sesemangat pagi tadi....well , 1st day kan... sume semangat.. harap2 lepas ni pun semangat macam tu la...

Masuk kelas.. ana duduk kat meja depan.. dengan nesyera , nesah , pika , izzati , mina , andi , nadia ... err , tu je kot.. lupe aa plak... huhu , tapi , mmg aa... crowded tak bley handle aa meja depan tuh... sume rebut nak duduk kat meja depan... (hmm , including ana aa... ceh , mesti aa nal rebut gak... org tinggi susah nak dpt tmpat depan!) then , our new form teacher , ustaz Sazali pun masuk kelas... ta'aruf dgn pelajar baru... je! huhu , sedey je kitorang ustaz tak ta'aruf 1 kelas.. well , as a form teacher.. he should know all his student name right? hehe... tak pe aa... then , pilih ketua kelas & pen. ketua kelas.. result : monitor , ihsan & his assistant , n. fariza... due2 layak & pandai memimpin.. insyaAllah..

then , rehat... hmm... kantin baru tu tak siap lagi , so ,pengetua kata banin makan @ padang.. banat makan kat kantin (yg lame aa..) huhu.. happy je banat2... hehe , adil aa tu kan?... lps tu , gi Ko0p , beli ape2 yg perlu dibeli tapi tak dibeli lagi...

habis waktu rehat. masuk kelas.. takde guru sampai aa rehat ke2.. hehe , takde xtvt ape2..free time.. hafal2.. penat hafal , berbual2... boring berbual , hafal balik..seronok aa...kitorang flashback experience mase tinggal kat asrama hari tu..huhu , sume rindu that sweet moment.. memang best... suddenly , mase tengah bual2 tu ,my fren tetibe je jerit (tak aa erit , tapi , mmg kuat aa die cakap..) " Ili.... tengok nih sape datang!!" huh! terkejut ana... i replied..." Sape ?" she said , " tengok nih NOMEY BAA datang !!".. "haa?? nomey baa? mane2??"huhu... ana rindu sesangat kat nomey baa... tu laa best fren ana mase kem tahfiz!!hehe , well , Actually , Nomey Baa is a CAT !! hmm..i miss nomey baa. t'ingat mse kem dulu.. kalau ana duduk kat groundsheet... nanti , nomey datang tido kat ana.. sambil ana hafal.. kalau kaki anadah lenguh , tukar org... nanti , nomey tido kat org lain pulak..huhu... sbnrnye ana tak la fanatik sangat ngan kucing nih.. tapi , memang minat aadengan sume Allah Taala's creation yang selayaknye dan boleh dijadikan kawan! hmm , anak tunggaler katekan..hehe.. boring gak aa kengkadang jadi anak tunggal nih.. tapi ,best jugak..tu kan anugerah...tak sume org dpt rase jadi anak tunggal , ye tak? bla2 .. conclusionnye..ana suke Nomey Baa! and , seems nomey baa pun cam suke ngan kitorang.. mase kem rapat2..mase sekolah nih pun still nak 'lepak' kat kelas kitorang gak..(ceh , macam la die faham!).... ape aa ana babbling nih....?

rehat kedue.. pergi ko0p.. photostat jadual kelas utk kengkawan yang lain...(nih aa nasib the one & only pengawas koop in the class!hehe..camner ek ana bleh jadi pengawas koop.. sbnrnye nak apply jadi pustakawan mase tu... tapi , borang dah habis! so, sesaje try nakjadi pengawas koop..satu2nye jawatan yg ana tak pernah jadi!.. interview , bla2... alhamdulillah dapat... merepek lagi ana nih!)then , ambil wudhu'.. gi kantin...makan2..Solat Zohor.. memandangkan musolla yg baru tak siap lagi , so ,solat kat dataran je aa buat sementare waktu!... panas sangat mase tu... panas+bising.. tapi , ana rase... ok je kot... enjoy gak solat kat tempat terbuke cam tuh... tapi , yg tak bestnye..tadi , ana solat sebelah student form lain aa kan... die ni tak habis2 mrungutje.. "panasnye!, baju kite dah nak terbakar dah nih !! hish , tak selesa aa solat kat sini... bla2.." huhu , sabo je la ana dengarrungutan die tu... mesti tak ingat kate2 pengetua pagi tadi... "sabar je dgn ape yg ade... insyaAllah nnt Allah tolong.."tapi , biase aa tu kan... i admit it too.. memang panas sangat2 mase tu... then , after solat.. tolong akak2 tu lipatgroundsheet.. lps tu , masuk kelas..

beberape minit kemudian , ade guru masuk kelas.... guru baru nampaknye.. comey sesangat orangnye.. then , macam biaselaa ta'aruf..name ustazah nih Muhaini.. anak ke 5 dari 13 adik beradik.. waa! ramainye.. best gak eh... graduate jurusan sains komputer..akan mengajar komputer di kelas kami... sekejap je ustazah tu masuk.. then , ustazah dah keluar kelas.. free time lagi..
huhu... buat xtvt sendiri.. meja ana wat xtvt 'sing-along'... hehe.. ntah ape2 je.. sing-along lagu2 nih :-

Dunia Yang Lebih Indah
Album : Dunia Yang Lebih Indah
Munsyid : Firdaus

menjadi fitrah manusia hidup di dunia
perlu sesama begitu adanya
pabila duka mengusik indahnya suka
dan seharusnya bangkitlah di jiwa

rasa peduli menolong sesama
bukan hanya bicara
tindakan yang utama

di sini kita dengan segala yang dipunya
semuanya fana,
titipan semata
lihat mereka saudara kita di sana
dalam nestapa di manakah cinta?

rasa peduli menolong sesama
bukan hanya bicara
tindakan yang utama

cuba rasakan setiap tangisan
tak berhenti berharap akan huluran tangan
memberi cinta dan harapan

bersama kita melangkah kaki
menuju dunia yang lebih indah
pernahkah kita bayangkan jadi mereka
belum tentu kan mampu, cuba sedari
tanya diri sendiri
apakah ada simpati

Pupus
Album : Dunia Yang Lebih Indah
Munsyid : Firdaus

(featuring Faizal Tahir)

pertemuan yang ku idam
masih belum bersua
perpisahan yang ku takutkan
hadir sudah tiada ku pinta
harapan pudar mati tuk mencari lagi
bagai lilin yang menerangi lalu padam jua
apalah yang mampu ku beri
agar rasa ingin berkasih hadir dalam diri
tak mampu ku mendusta hati ini lagi
cinta yang tersulam tulusku rasakan pupus
hingga ada terluka
pada setiap bicara ku
kasih yang mengukir mesra
hilang dalam tawa
namun ingin ku semula
merasai nikmatnya
mampukah rayuanku ini
membuatkan ia kembali
setiap kemanisan cinta yang tulus dan suci
hadirkanlah sekali lagi cuma
agar bernyawa cinta semula
maafkan aku andai keterlaluan pintaku ini

ngan ade laa beberape english2 song yang lain.. lagu cite high school tu aa...huhu.. pengaruh tinggal kat asrama laa nih!mase kat asrama dulu tu , ade ustazah bagi holiday satu hari.. pas tu diorang main aa sing-along nih... hehe.. seniors2 yang ajar lelagu high school musical... sampai skrg , klu takde keje .... sing-along !..... then.. sampai la ke pukul 4 !balik time...

ana , nesah , nesyera ngan mina pergi ke pondok bas sesame.. huhu , ana ikut jer diorang... sbb tak tahu jalan.. lambat jugak aa bas datang tadi... sabar je aa.. well , macam tahun lepas gak.. ana naik bas sabar 3 yg disayangi tu (err...??) sementare tunggutu , berbual2 le ngan diorang nih.. hmm.. main " teke bas sape yg datang dulu?".... bla2... bas ana datang dulu! huhu...ok... salam'alaykunna rakan2ku... esok jumpe lagi ye.......

then , nak naik bas tu , nampak kq maziah... ana pun tegur aa die.. tanye die masuk kelas ape.. she said " 3 intisor.." ana tanyeaa.. best ke?.. then , she replied " ana masuk 3 intisor!! kelas tahfiz!! TAk best!!"... huhu. terkejut ana dengar.. tak best kemasuk kelas tahfiz..??.. ana punye aa seronok dpt masuk tahfiz.. then , dalam bas tu ,tetibe je die tanye ana , anti nihminat bidang angkasa ke ? alamakss... camner aa akak nih bleh tahu pulak..? ana pun cakap aa " errr.. boleh aa... minat gak..camner akak tahu? sape bgtahu?" then , she said " Raden...." hoho.. kak Raden!! oo akak eh yg bg tahu... siap akak! hehe...gurau jeks aa... (tapi , pelik gak ana ..camne kak raden tau eh?.. huhu... jawab kak raden... ana tunggu nih..)kak maziah kate aa , die pun suke bidang angkase gak.. die tanye lagi , "nt suke bidang yg mane?".. huhu.. ana cakap aa.. "erm... ana minat aeronautical engineering kot.." die minat bidang pengkajian angkase.. oo yeke??.. ahaks..cehh , baru 1st day form 2 dah bincang psl ambition eh... bagus aa tu kan.. berfikiran jauh!

hmm.. tapi rase2 cam ana lagiminat computer engineering kot.. tapi , ramai selalu kate kat ana " eh , awk nak jadi engineer ke?? asal tak nak jadi doktorcam mak ngan ayah awak aa?" huh! penat ana menjawab q's cam nih... hak ana aa nak pilih... ye tak?...

ok aa.. sorry aa , kalau cam ntah ape2 je post nih... tapi , rase happy sangat bile dpt blogging...well , 1st day jadi senior hari nih... hmm ,memang aa tak best kan.. tapi , nak buat camner kan?.. manusia makin tua...

tak sabo nak sekolah esok!
bicara_khalifahBijaksana2007

0 komentar: