Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Friday, December 08, 2006

...my lucky day ! ...

Assalamualaikum
...Ku syukuri hari ini , aku masih berdiri...
just now bukak friendster , then bukak part bulletin board tu.. lps tu tertarik pulak dgn satu artikel nih... entitled : Pengunaan 'Masyaallah' dlm percakapan seharian... so , ana pun copy then paste kat sini ....

> Kadang2 kita terpengaruh dengan movie, terutama citer P.Ramlee yang banyak menggunakan "masyaallah" dalam situasi yang silap.Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika terlihat gambar2 sensored atau bila anak2 kita buat perangai nakal.Sebenarnya istilah "MasyaAllah"bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG. Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaAllah" bila kita melihat "something nice"seperti melihat bayi/kanak-2 yg comel,ketika menjamah makanan yang sedap,terbau wangi-wangian dan sebagainya. Jadi penggunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah"Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun"Innalillah" (Kepada Allah kita kembali) ataupun Subahanallah (Maha Suci Allah). Wallahu'alam...

emm , sebenarnye ana pun mmg dah lame nak post kat sini pasal penggunaan 'masyaAllah' nih.. cume tak reti nak reka ayat mcm mane... alhamdulillah laa ade org letak artikel nih kat bulletin board ! lucky me. emm , so happy today.. sbB ape ek? ntah aa.. tapi rase happy jer hari nih.. hehe..hmm , tadi jalan2 ngan my parents.. umm , beli medicine for my beloved bibik (beloved??? err....) then , my mum bought me a tudung.. thanks mama ! hmm , of course i'm happy , 'coz it is quite hard to find tudung labuhs... .. see.. that's why i'm quite happy today.. tapi , yg tak bestnye .. tombol pintu my room rosak , so tak blh masuk bilik pulak ... hmm , tapi tuh tadi.. sekarang , alhamdulillah dah jumpe kunci.. again , lucky me. lps tu , tadi mcm lightning jap.. alaa.. tak blh main komp.. tapi , kejap je.. alhamdulillah , boleh main komp.. again & again , lucky me (lucky ker tu? kebetulan jer kot ) alhamdulillah.. thank you Allah for my life today !

bicara_khalifahBijaksana2006

0 komentar: