Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Sunday, December 03, 2006

MagicaL MedaN (2)

...SALAM...

Post nih SAMBUNGAN drpd post yang lepas ; Magical Medan™ (1)

…Ok , lepas tuh , ana pun sambung ar jenjalan kat Kampung Ambarita nih… pergh , susahnyer nak jalan.. dier punye jalan tu macam tak layak dipanggil jalan jer.. ceh , tak baik laa.. oklah.. I’ve try to be a qana’ah person ! then , jalan2……. Sampailer ke tempat yg di beri nama…. Ntah laa. Tempat yang tak bername… well , kat situ ade banyak sgt rumah… rumah org batak…. .. rumah die cam nih..

Photobucket - Video and Image Hosting

Pastu , mr. tour guide tuh pun cite2 ar pasal org batak nih.. ye.. mmg betul le seperti mane yang digembar-gemburkan… diorang nih cannibals.. tapi , tuh DULU !~ fuh , lega kami.. haha ! seb baik aa sekarang nih derang dah bertaubat kot… tak makan sedare sendiri lagi… sekarang nih dah jadi high-tasted person pulak… asyik nak makan kerbau yg besar2 jer… haha ! patutler bumbung rumah diorang pun bentuk tanduk kerbau… hua3… okeh , sambung citer tadi….lps tu , tour guide tu pun tunjuk laa sebatang pokok yang besar bangat! That tour guide said , if there a woman or a girl that looking for a husband , hug the tree for 7 minutes…. Nescaya , cptler kahwinnye.. tapi , org tu kata kalau nak lagi cepat kahwin peluk die jer… tak senonoh betul Indonesian sorang nih… euw,… okeh ar , Lps tuh , kami pun terus jalan2 lagi kat kampung ambarita nih… mendalami budaya orang2 batak suatu mase dulu… wah , kirenye kalau sejarah ade keluar soalan psl org batak nih , bleh aa ana jawab dgn berjayenye… (cehCEHceh… ) then , sampai pulak kat tempat ‘ pemotongan kepala’ org2 batak.. tuh kirenyer tempat hukuman diorang aa.. tempat pemancungan kepale … takut seh… kalau org batak dulu , lepas pesalah tersebut dipancung , jantungnyer akan dimakan hidup2 oleh si raja di negeri tuh… kononnyer , nak transfer magic la ape ntah…. Diorang kat sana sume ade magic…. That’s why aa I put this post’s title ; Magical Medan ! okeh , lepas tuh sambung lagi jenjalan… beli some souvenirs nak bawak balik M’sia….. I bought some-thingsSs… o0h ! and I bought a “kecapi”.. it’s look like a guitar , but in a classical version… sounds go0d.. I played it along the way to the cruise.. okeh , lps tuh naik cruise tu lagi… nak pergi 3rd Stop ; kampung Tomok pulak (Tomok nih maksudnye subur/gemuk !!haha)… memakan mase selama ½ jam …. Bla2… sampai le ana kat kampung Tomok nih… waa… I’m so surprised.. jalan kat Kampung Tomok nih… jauh berbeza habis dengan jalan kat kampung Ambarita tu… jalan die best.. mcm lagi canggih dri jalan kat m’sia… jalan dier buat dari marmar… huyo0… sure mahal tuh.. buat jalan tar cukup ler kan patutnye… bagi ler duit2 tuh kat rakyat miskin kat indon nih… (ceH , baiklah konon ..) okeh , sambng lagi.. okeh , jalan punye jalan.. sampai le kami ke perkuburan raja kat situ,… Tapi , taklah macam tanah perkuburan sangat… dah macam open museum.. maklum jelaa… org kat situ kat canggih2… okeh , jeng2.. nk citer heart-pumping experience nih… okeh , sebelum masuk ke makam raja tuh , kami semua dipakai kan kain ulos… (tak tahu ar eja die camne??) kain dier cam nih…

Photobucket - Video and Image Hosting

Cewah , ade pulak laa model yg nak menggayekan kain ulos nih..


Lps tuh kami pun disuruh duduk di kerusi batu yang tersedia.. sebaik saje ana melabuhkan punggung , suddenly , my head feels dizzy , ….. QUIET… semua sunyi tanpa bicara… semue penduduk kampung keluar dari kediaman masing2 dan memandang ke langit… Ya Allah , ape yg dah jadi nih?? Then , my father said , “ intelchaliph (sudah tentunyer bukan nama sebenar…) pening tak ?? ” tgh pening2 tu ,I replied , “ Pening sgt2.. mcm goyang2 jer kerusi nih..” lps tuh.. one of the Penang gites (yang tgh holiday skali ngan ana) tu kata “Laa… awat goyang2 pulak laa bangku nih ?? Memang saje goyang kaa???” uuhh , I was like….. aa?? Maknenyer bukan ana saje lah yg rase goyang2 + pening2 lalat , kambing , zirafah dan sebagainye….. conclusion… kalau satu kampung rase gegar2 nih.. SO , it’s an EARTHQUAKE !!!!!!!!!!!!!!!! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! gempa bumi !!! RUN FOR YOUR LIFE !!!!!!!!!! ceh , tak laa… takde lah sampai lari macam tuh… ana relax2 je mase gempa bumi tuh berlaku.. sebab ana ingat gegar2 kerusi tuh just a trick nak takutkan pelancong… so , ana cam biase jer… rerupenyer mmg gempe bumi , … wah2.. kalau lah kami tahu tu bukan skadar nak menakut-nakutkan pelancong.. mesti kami dah lari agaknye… (tapi , nak lari pun ke mane? Semue tempat kat situ rase gegar nye… lari balik Malaysia?? Malaysia pun rasa gegarnye…….)
Hmm , gempe bumi yg berlaku kat situ berukuran 6.3 skala richter.. same mcm gempe kat Jogjakarta dulu…. Cume , yg nih tak lama…. Tapi , kebanyakan penduduk kampung taklaa takut sangat… sebab mereka pernah merasai yang lebih teruk mase tsunami di Aceh dulu (lebih kurang 9 skala richter)…. Okeh , sambung… dlm kepanikan tuh , Mr.Tour Guide (cover relax jer…) tuh pun sambung laa citer pasal makam tuh dan penghuninye…namanye Raja bla2…. Bla2….Sidabutar.. haha ! family name die jer yang ana ingat sbb nam die pelik !~ lepas citer2… kami pun jalan balik menuju ke cruise.. dalam perjalanan tuh sempat laa beli souvenirs lagi kat kampung Tomok nih.. I bought , bag , hat ,bla2… and I bought Rompi.. .. cantik ,… okeh laa… dipendekkan cite , kami pun naik cruise terus ke Parapat balik…. Sebelum tinggalkan kawasan tasik Toba tuh , kami ‘matahari’ kat 4th Stop ; Istana Restaurant… also a Minang cooking restaurant….then , solat zohor… okeh , kami pun teruskn perjalanan ke Berastagi.. Berastagi (BERAS TAk ada laGI) nih macam Cameron highland aa kalau kat M’sia nih… atas gunung , pas tu ade banyak farm…. Kat Berastagi nih nak tengok 2 Gunung Berapi…. Gunung S***** (ape ntah , pelik sket name nye..) ngan Gunung Sibayak diberi nama.. okeh , perjalanan mengambil masa selama 2 jam… … it was’nt so boring sbb dlm perjalanan tu Mr. Tour Guide tuh banyak citer2 pasal lagenda tasik Toba.. tapi , lama selamanya kelamaan (ignore.. word !!!) , tour guide tuh pun dah semacam kekeringan cerita yang bleh diceritakan kepade kami supaye kami bleh mndengar cerita…. (haha!) so , banyak pelancong dah tertido dlm bas.. sbb boring sgt kot… ana? Tak tido… ana main kecapi jer sepanjang perjalanan tuh…best… lps tu , kami berhenti sebentar (well , refreshment time!!) … di 5th Stop ;Simarjarunjung (kot… tak tau eja !)sejukkkkk sangat kat sini.. macam kat oversea.. (eh , mmglah ana kat oversea .. it’s indon laa..) kami berhenti nih not for a coffee break , but for Bandrek Break ! haha ! 1st time dgr name air tuh.. Bandrek?? Air ape laa pulak tu? Well , bandrek nih lebih kurang mcm air halia panas , tapi , dicampur dgn kayu manis , cengkih , serai , lagi dan sebagai-bagai-bagainyer… whoa.. (org indon suke cakap waahhhhh)… kok kedengarannya complicated sekali dong ! tak nak ah minum bandrek nih… nnt sakit perut pulak…. So , ana pun minum Indonesian milo.. sedap sketla kot dari bandrek tuh…. Lps tuh , mcm biase laa.. tangakp gambar sket , then , teruskan perjalanan ke Berastagi… lps tuh , tgh2 jalan tuh my family tukar bas lain… sbb , my family tak nak tido kat Berastagi , just nak lawat jer… so , naik lah bas lain… dpt Mr. Tour Guide baru plak.. mase my family naik bas tuh , Tour Guide tuh pun kata , “okeh , ibu2 , bapak2 , pak dokter dan keluargenya akan bersama dengan kita semua di dlm bas ini..” waa..,.. semue penumpang cam takut2 jer... takut ke kat dokter? Alaa , dokter hari nih tengah holiday laa… tak bawak picagari pun.. haha ! well , my parents doctor tapi baik… including ,their daughter tunggal .. (ehem..) ceh , ape laa merepek nih… dah lari topic plak.. okeh , then sampai ler kami di 6th Stop ; Berastagi… eh , tapi , tak stop pun !~ just lalu2 jer.. okeh ar stop jap.. kejap jee… okeh , then kami pun teruskan perjalanan pulang ke Bandar Medan atau nama lama nye Tanah Melayu Deli… 2 jam lps tuh ,sampailah kami di Bandar Medan… sebelum ke hotel , kami singgah di 7th Stop ; Toko Batik lagi… there , I bought fan…

Photobucket - Video and Image Hosting

Lawa tak? Hehe… selawa-lawa kipas tuh pun owner die lagi cute ! then , 8th Stop ; Semarak Hotel , utk makan malam…. Okeh , ana pun dah penat nih… kami pun terus ke most expensive and the bestest hotel in Medan…. Best Western Asian International Hotel… wah , namanye saje dah melambangkan ke gah an hotelnyer… eleh , taklah semahal mane… kan matawangnyer rupiah.. so , bagi kami , Malaysian nih… okey je.. waaahh… I’m sooooooo Tired !! pergh , tak pernh holiday sepenat nih… sampai dah tak bleh bangun dah nih…. Haha ! ok… after solah…… I slept…………............. zZzzzZZz

2nd December 2006 , Saturday… towards the end ! M’sia , I’m home !
Okeh , pagi2 bangun… solat… then breakfast kat hotel… lepas tuh , tour guide bawak kami jenjalan buat kali yg last…. 9th Stop ; Danar Hadi…. Ermm , it’s a batik exclusive shop… prgh , batik kat sini mahal seh… sampai 1 juta Rp lebih…………. Well , my mum bought a clothes for me… nice + expansive + exclusive ! it’s 1 juta lebih Rp… lebih kurang RM 400 lebih laa… but , still affordable…. Okeh , then , 10th stop Istana Maimoon… best la gak… melawat istana diorang…. Kejap jer… oke , balik hotel … siap2.. packing2,,. Alhamdulillah , nak balik dah.. hmm , already miss my pc ! then my family pun dibawa ke Lapangan Terbang Bandara Polonia , Medan…. Check in…. lps tuh…….. shopping jap sementare tunggu flight ke KLIA… okeh , it’s 1530 hr.. it’s time to fly… goodbye Medan… not very hoping to see ya again… ahaks….. takde laa.. gurau jer.. I’ll always remember all my experience that I had here… (especially the earthquake one..) … okeh , lps tu naik laa aeroplane… MH8650 (klu tak silap aa..) ….
Jam 1650 : alhamdulillah , safely arrived @ Kuala Lumpur I’tnl Airport , KL ! ^_^ tk sabo nak balik…. Okeh , 4 hours later,,,, ana pun fly pulang ke JB… … dah ambil bagasi sume , dah happy2 nak balik umah… tetibe kene pemeriksaan kastam pulak.. heii , dahlah org tgh penat nih… pegawai tuh pun tanye “ dari mane??” My father pun replied “ Medan”.. org tu pun check laa our bag,.. “ ade beli kain batik ker kat sane?? “sudah lah tentunyer……..” org tu pun kate… “ sebenarnyer tak boleh bawa balik kain batik dari Negara lain sbb kiter nak mempertahankan industri batik Malaysia…” alamakk.. membazir jer… beli banyak2 nih…dah lah nak hadiahkan kt orang.. ape lagi , ana pun menggunakan sepenuhnye bakat public speaking yang ade nih , berdebat dgn orang tuh .. ana , selaku pihak pembangkang mempertahankan kain batik ana sementare barisan kerajaan tak habis2 mempertahankan industri batik diorang ! last2 , usul ditolak! Haha ! ana menang….. batik ana tak dirampas dengan berjayenye…. Okeh… tata ! pegawai kastam.. takziah sbb kalah … hehe ^_^… okeh , lepas tu , ana pun balik rumah…………. Bukak astro , tengok sukan Doha2006 nih… hmm , ana memang suka sangat tengok sukan kalau ade sukan2 besar yg sedang berlangsung nih, mcm Olympic ker , commonwealth ker… sampai tdo depan tv lagi tau… ceh ,… semangatnyer yg amat,,,
Okeh laa.. it’s already 12:44 AM !~ I’m so sleepy…. Akhirulkalam… great holiday and wassalam ………………………………………. (pls leave a comment)

Penat typing....
Bicara_KhalifahBijaksana2006

4 komentar:

Anonymous said...

seronok la bace ni !~

IntelChaLipH said...

time kasih !~

ayakhaird said...

panjangnyer nt tulis..... fuyyooooo.. hehe..

IntelChaLipH said...

haha !~ ana tulis puas2... nt pun tulis pnjg gak kat blog nt :)