Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Sunday, December 03, 2006

Magical Medan (1)

Salamun’alaykuM,,, well , post kali nih confirm 100% ler nak citer pasal ana punye vacation ke Medan,, (Hey ,what’s so magic??),, Once upon a time ,,,, (cewwahh,,,,)

30th November 2006 , Thursday
Jam 0400 : KRING!~ alarm hp berbunyi,,,,..wuh , so sleepyYy ! maleh nye nak bangun , tapi , atas dasar kesemangatan (mende nih?) nak gi holiday ana gagahkan jua diri ini,,,ceh,, lebih2 pulak.. okey la , sambung,,,,,,
Then , siap2… bla2.. naik kete.. bla2… sampaile kat Senai International Airport,,
Then , fly ke KLIA,, lps tu transit ke Medan….
Jam 1000 :Suara merdu si pramugari mengejutkanku dari terus lena,,, “ Ladies & gentlemen , we’ve safely arrived at Bandara Polonia Airport , Medan “ ,,, alhamdulillah , penerbangan yang memakan masa hampir 1 jam nih , akhirnya
berakhir,,, semua penumpang bangun dari seat masing2.. dan menuju ke terminal,,,, setia menunggu di pintu terminal , Mr.Tour guide yang akan membawe my family jalan2 sepanjang @ medan nih,, bersama dgn 18 org pelancong dari utara semenanjung Malaysia yg lain , kami dihimpunkan dlm 1 bas,,, okeh,,, holiday pun bermule,,,,
1st stop ; The cheapest toko batik in the world,,, berpusu2 , kami keluar dari bas,, masing2 sibuk memilih barang2 yang hendak dibawa pulang ke tanah air,,,semua jakon2 mcm takde kain batik jer at M’sia,, ^_^ ana , relax2 jer,, alah , the journey just begin,,, takkanle 1 jer kedai kat medan nih… safe dulu duit…. Tapi , ade lah jugak shopping2 kat toko nih,,, okeh , cukup mase , kami pun naik lah bas balik,,, semua sibuk membelek2 kain2 & telekung2 yang dibeli,,, okeh , perjalanan diteruskan lagi,, diiringi dengan celoteh serta cerita-ceriti dan teka-teki dari tour guide kami nih , menjadikan perjalanan 5 jam ke Parapat sama sekali tidak membosankan,,, (ye lah tu..) kami jga diajar sedikit sebanyak bahasa2 yg ituturkan disana,,, diceritakan juga , pernah suatu masa dulu , seorang wanita sarat mengandung bersama suaminye dari Malaysia.. bercuti2 di Medan,,sedang mereka bercuti, tetibe , si isteri nih nak melahirkan anak,,, si suami nih lantas menelpon teksi utk ke hospital,,, si suami meminta pemandu teksi nih bawak isterinye ke “ Hospital Bersalin” tapi , malangnyer si pemandu nih tak faham,,, puas si suami menerangkan ,, namun pemandu teksi tuh tetap tak faham,,, lame2,, isterinyer pun ‘ter’lahirkan anaknye kat dlm teksi tuh… rupe2nye kat Indonesia hospital tempat bersalin tuh tak dipanggil hospital bersalin,,, di sana , dipanggil “ Rumah Sakit korban Lelaki “ hahahahahha ! semua pelancong2 dlm bas ana ketawa bagai nak pecah perut,, (mcm laa kelakar sgt !) so , diingatkan kepada semua pelancong , sebaik2nyer beli lah kamus indon dulu kalau nak holiday kat sana,,, sibuk sembang,, sampai lah kami ke tempat dimana kami nak “ Matahari “ kami pun ternganga,,,mende tuh? Tuh sebenarnye singakatan kepade “ Makan Tengahari” laa……ntah ape2 jer lah org indon nih,, kami pun sampai di 2nd stop : Restoran Simpang Tige,, restoran halal masakan minang-melayu,,,lps kami ‘matahari’ , kami pun mengerjekan solat zohor,, okeh ! perjalanan pun diteruskan,,, bla2,, sampai di 3rd Stop : Kilang yg bername PATEN,, yang menjual tang-tang , ting-ting , tung-tung , pang-pang , ping-ping dan am-am ! Laa,,, kilang ape lah pulak nih?? Pelik nyer name bende yang die jual tuh,,,, rerupenyer,,, kilang nih kilang jual makanan,,, o0o0o0o,, yg pelik2 tuh sebenarnyer name makanan tradisional diorang kat sini… lawak aa… okeh , then , dah puas borong2 , bas pun jalan lagi,,, jauh,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, dah laa jalan die licin dan bertikungan,, aaa,,, my head feels dizzy,,,, okeh , bas pun start nak gunung,,, Gunung Bukit Barisan,, kami nih sebenarnye menuju ke tasik terbesar di Asia-Tenggara dan Tasik tertinggi di dunia,,,, tasik yang diberi nama TASIK TOBA ! huh ! lamenye perjalanan nih,,, naik2 gunung pulak tu,,,Zzzzz,,,,,
Tetibe , terbangun,,, (knape ntah?)… Tour Guide tuh pun ckp “ baikla ibu2 dan bapak2,,, sila lihat dikanan anda… itulah tasik Toba,, Masya-Allah,,,(ReMEmber !! bile lihat ciptaan Allah yang hebat,,, the word that we suppose to say is Masya-Allah not Subhanallah,,,) besarnyer tasik nih,,, then sampailer kami kat tmpt penginapan,,, it’s Niagara Hotel,,, sampai tuh dah jam 1800,, (dah gelap lah jugak,,) maghrib kat sane pkl 1830,, then , check in,, hmm,,, nice view,,, lps tu,, rehat,,,,,,,,,,,,,,

31th November,, eh ! mane ade,,, ! 1st December 2006 , Friday
Okeh , hari nih nak jalan2,,,, pagi2 lagi kami berkumpul,,, then , kami jalan ke jeti,, okeh , menurut itinery, kami akan dibawa merentasi tasik Toba utk ke Pulau Samosir yang terletak di tasik toba jugak,,,best naik cruise tuh,, ana naik yang kat tingkat atas,,, sejuk jugak,,,.. okeh , kapal kami pun mule lah berlayar,, menuju ke Kampung Ambarita di Pulau Samosir,,, dimana hampir keseluruhan penduduknyer adalah org Batak … dan tak bestnye 90% adelah kristian… & even worse,, org2 batak nih,,,,,,,,,,,,,, Cannibals !!!! Aaaaaaaa!!!!!!! Diorang makan org ke>?? Eeii… tak nak ah pergi,,, mcm nak jual nyawe plak pergi ke Kg. Ambarita nih,, tapi , tour guide tuh kate relax2,,, takpe.. ibu2 & bapak2 semue jgn risau,, yelaa2… ½ jam kemudian , kami pun sampai,, ana pun jalan2 laa kat kampung nih ikut Mr. Tour Guide tuh,, semue org yg ana jumpe kat situ cakap “HOras , HoraS , HoraS’ kat ana… mende lah pulak Horas nih?? Selidik punye selidik,,, o0o0o0o,,, tuh sebenarnyer ‘welcome’ dalam bahase diorang,,, tapi , kalau kat sana , bukan tuan rumah je yg kena ckp welcome, org yg melawat mcm ana nih pun kena kata welcome gak,,,, laa,,, ntah ape2 jer,,, okehlaa,,, rase mcm penat plak menaip,, nanti lah ana sambung lgi pengalaman ana lepas nih,,, pengalaman pertame ana merasai Gempa Bumi,,,, waa,,, takut ,, okeh,, nnt ana sambung lagi…

To be Continued
Bicara_KhalifahBijaksana2006

0 komentar: