Demi pena , dan apa yang dituliskannya; [68:1]

Friday, December 29, 2006

... Kem Daurah Mukhataffah ...

^_^ Salam'alayk... ok , post kali ni nak cite pasal experience @ kem tahfiz selame 2 minggu nih.. (lebih kurang aa 2 minggu !)
satisified&fun. that's the words! IMHO , it was so great ! (tapi , kdg2 tension jugak aa!!) sweet memory with all the future hamalatulquran...

...jzkk kepade ustaz+ustazah , fasilitator2 , seniorS2 , all my friends , n my sweet room mates , nesah , nesyera , tmah wardah (hahahaha) , B & Izzati.. thanks again for all ur help & support.. thanks jugak kpd B & tmah yg selalu bagi makanan , thanks to ct yg pinjamkan sabun basuh mase sabun basuh ana habis (haha) , thanks to pika yg kemas+ikat beg ana sbb ana wash baju die... thanks to 'senget' & 'nomey baa' krn. menceriekan ana sepanjang ana kat kem nih...thanks to....... err, dah lah , smpai tahun 2010 tak abih2... oklah , snang kate THANKS & SORRY to everyOne !

em , maleh pulak nak cite bebanyak , sket2 je la ye..
kem nye bermule pade...
18th december2006
8 pagi : sampai kat sekolah.. jumpe kwn2..huu..lame tak jumpe.. jln2 kat kawasan sekolah yg still under construction tu.. then , berbual2.. sambil menyesali barang yg tertinggal.. (haa?)..
8:30 pagi : pendaftaran & pembayaran(RM 70)
8:35 pagi : beli buku teks ... raaammaaaaiii sangatt orang !!! it was so crowded in the physic lab ! cepat2 pilih buku , cd... bla2.. ingat kan nak cepat2 keluar dari lab tu , tapi , tetibe je ramai mak2 student tanye "adik , nih kene beli kat mane?" "adik , nih buku ape?" "adik , kenape buku nih takde?" huhu , ana pun layan aa mak2 nih... (macam tahu2 je ana nih pngws koop!)... then , setelah berjaye melepaskan diri dari lab tu , gi angkat beg , letak depan dorm.. (semangatnye , padahal masuk dorm 7 jam lagi... hehe...)
11 pagi : taklimat by us rahim.. buat kat 'musolla' sementare.. sbb our complex tak siap lagi.. (expect siap mac2007) ...
11:30 pagi : start cari modal !! hafal2......
12:30 pagi.. eh , tgh hari : lunch time.. kecoh btul mase nih , tak tahu nak makan kat mane.. sbb banat nyer kantin dah dirobohkan... lps tu , ikut jela senior2 yg menebalkan muke.. makan kat kantin banin jugak...
1 tgh hari : masuk dorm... hehe , senang lenang je.. masuk dorm tgk dah sedia my bags atas katil... thanks to nesyera yg copkan katil .. waa , besar eh dorm nih.. unexpected ! i bet kecik je dorm nih.. rupenye besar jugak.. then , tinjau2 kwsn dorm tu.. jakon yang amat !! cam tak pernah msk asrama jer... (eh , memang pun!! hehe...) dorm banat tu ade 3 bahagian.. kamar syifa' , kamar wafa' & kamar izzah.. ana tinggal kat kamar izzah.. dalam kamar izzah tu ade 4 bilik (lebih kurang laa..).. kamar izzah tu colour pink.. bley tahan la.. cantik jugak.. (tapi , kalau warne biru lagi cantik kot.. hehe.. sedap je komen..) katil sume double decker .. (for sure lah kan..) ok , cite pasal bilik ana pulak.. dlm bilik ana ade 6 org.. actually , bilik ana tu bukan bilik.. tu living hall .. tapi , die susun2.. jadi lah bilik.. (kreatif betul..) ana share katil dgn izzati... share almari dgn nadiah hanisah.. katil ana colour maroon , tilam warne pink . tapi , cadar tetap warne BIRU ! hehe.. kdg2 , bile ade org dari kamar lain dtg , mesti die kate "yg biru nih mesti katil ili.." (hehe , fanatik sgt ngan colour biru nih !) hmm , senang nak kenal..ceh, tu pun nak citer eh.. ok , then kemas2..... solat...rest..
4 petang : hafal2 , solat...
5 petang : khidmat diri sesuke hati...
7 mlm : dinner kat 1 hikmah..
8 - 10:30 mlm : hafal2..... tasmi'..
11mlm : aktiviti bebas sebebas bebasnye... dlm mimpi... hehe.. tido la maknenye !
then , esoknye woke up pkl 3 pagi..
qiam individu.. hafal2... tasmi'...
6:00 pagi solat subuh.. ma'thurat .. tazkirah..
6 :30 pagi.. khidmat diri ..
7:00 pagi : breakfast...
8 pagi - 10 pagi hafal2 ..
10 - 10:30 : recess time..
10:30 - 12:30 tgh hari : hafal2...
hmm ... dan begitule hari2 seterusnye....
first 3 day , sumer happy jer... masuk hari keempat , ramai start tension !...ustazah pun memikirkan care nak bagi kite taknak boring... .. then , ustazah lantik lbh kurang 10 orang fasilitator untuk program nih... kami pun rase cam seronok sket.. mcm2 la fasi2 tu organize utk kitorang supaye tak tension dan boring... buat klinik la , bengkel la ,.. mcm2 lagi aa... lps tu , yg bestnye diorang buat game utk kitorang... game .. err , ape ek name die?.. haa... satu name die bawang merah bawang putih... satu lagi counter strike... best !!! ^_^
yang bawang merah bawang putih tu game die lebih kurang mcm game musang ayam aa.. tpi , mcm lagi best aa... kalau bawang putih kene tangkap dgn bawang merah , nanti bawang merah tu tebuk kite dgn ayat2 quran yg kite dah hafal... hehe , baik jugak la bwg merah nih... siap hafal quran lagi !
yang counter strike tu best sesangat !! kitorang main perang2... perang sekitar kawasan sekolah... best sangat2... peserte dibahagi kpade 2 kumpulan.. setiap kumpulan dibri satu sejadah.. sejadah tu jadi amanah la.. then , ahli kumpulan ade beberape tugas , mengintip , menyerang , mengawas , meng ape ntah lagi... ana jadi penyerang .. takut jugak aa.. sbb perang nih mcm real je... setiap kumpulan jugak ade markas sendiri... kene jage aa markas tu , jgn sampai pihak lawan tahu.. kumpulan ana dipimpin oleh kq sarah .. perang tu start pkl 5 ptg.. puas main sbb banin dah diinform so , tak blh kacau la... penyerang kump ana ade 5 org.. kq sakinah , aminah , pika , ct ngan ana... 2 org jadi umpan 2 org jadi penyerang.. kelakar jugak aa main nih.. ana sorok kat tandas banin , lps tu aminah keluar jadi umpan.. konon2nye rancangan kitorang , bile aminah kene tangkap , kitorang keluar tangkap penangkap aminah tu , sekali kitorang pulak yg kene tangkap... lps tu , ana pun berusehe la sedaye upaya nak lepaskan diri.. berjaye jugak.. then , ade pihak lawan berjaye ditangkap..rules die kalau ade pihak lawan yg kite tangkap kite boleh ugut die supaye beritau kat mane sejadah kump die... penat2 ana ugut... siap keluarkan permenent marker lagi nak conteng muke die... tapi , die senyap je.. adei.. pastu main punye main , tetibe kq faizah pergi kat dataran lps tu jerit 'PERMAINAN TAMAT' ... maknenye game dah tamat... takde kump menang sbb due2 group tak dapat sejadah pihak lawan... tapi , kire cam kump ana menang aa kot sbb kump ana dapat tangkap 2 org ! hehe.. panjangnye ana cite pasal game nih... tapi seronok aa.. ana rase cam lagi seronok kot dari war game mase mukhayyam form one tu....
oklah , sambung cite kem tadi...
hujan....boleh dikatakan sepanjang kem nih berlangsung , hujan je.. dan seperti mane yg dah diketahui , nikmat allah yg turun tanpe henti nih menyebabkan banjir di johor nih.. tapi my school tak kene banjir sgt aa.. cume jiran sebelah kampung tuh yg kene banijr... ok , disebabkan hujan yg turun tanpe henti nih , ttibe , ustaz buat announcement yg kem nih ditangguhkan hingge lah ke hari selase minggu depannye... sume ceria je time tu.. sume dah call parent masing2 suruh ambik... including me.. sume tak sabo2 nak balik rumah sbb rase tension je dok kat dorm... tetibe , tgh happy2 tu , announcement dibuat sekali lagi... ustazah kate kem nih akan diteruskan jugak walaupun cuace seburuk mane.. cume kelas tambahan utk form 3 & 5 jer yg ditangguhkan... tetibe , sume muram je.... terpakse lah call parents semule..... tapi , petang tu ustazah kate ade berite baik , kite sume diberi holiday dari pukul 12:30 tgh/hari hari sabtu , sampailaa pukul 2 petang hari ahad... ana pun menggunekanlah peluang nih utk balik rumah...
pkl 1 petang hari sabtu tu , mak ana pun datang ambik ana.. ana balik rumah lebih kurang 5 jam aa.. sempat main komputer lagi.. on ym , visit blog jap , check email.. hehe... lps tu , ana minta mak ana hntar ana gi sekolah pkl 6 ptg.. puas la balik rumah...

hari isnin tu pulak takde kelas menghafal...
hari tu dipenuhi dengan pengisian2 minda...
pelajar2 sume bkumpul @ 4 Abqari ..
memule us rahim bagi ceramah.... best.. tak ingat pulak tajuk die ape... rase2 nye ciri2 penghafaz quran kot..
then , lepas rehat , sambung lagi..
ustzh suzana pulak bagi ceramah kaedah menghafal quran.... pun best jugak !
then , lepas solat , rehat bla2..
ade bengkel... kene hafal 1 mukesurat (juzu' 14) dlm mase 1 jam...
sakit kepale mase tu... hehe.. tapi , seronok sebab kite boleh tahu/buktikan kemampuan menghafal sendiri...
then , malam pulak ade program perkongsian pengalaman...
tu la program paling best ana rase....
yg dijemput untuk 'berkongsi pengalaman' ; kak amalina ar , kak wan 'atikah , kak 'uzma & kak wan khairunnisa' .. haa.. dengan volunteer , kak najihah ...
lps sorang 'kongsi pengalaman', ade selingan sket.... teka-teki...
salah satu dari teke teki yg diberi tu , ana dapat jawab...
dapat la hadiah gula2... seronok sgt ! hehe... lps tu , tidur.............................

esoknye , kelas tambahan utk form 3 & form 5 '07 diteruskan... tak best aa.. firstly , sebab tak dapat la kitorang buat kelas kat 4 abqari , sbb kelas tu digunekan utk kelas tmbhan.. secondly , fasilitator2 , sume kene pergi kelas tambahan tu... cam tak best aa.. klu tak bleh hafal ngan fesi2..

28th december 2006
hari terakhir kem tahfiz....
hari keluar result PMR'06..
rainy day.............................................................
11 pagi : ustazah buat pengumuman... sumer pelajar form 3 , kumpul dalam physic lab , pengetua sedang menunggu .... mase tu , time rehat... so , kitorang tgh minum pagi kat 1 hikmah la.. physic lab tu depan 1 hikmah je.. so , kitorang pun tengok je laa dari situ...ramai sangat masuk dalam physic lab tu , termasukla pljr2 form lain...then , lame2 ana pun rase boring je tunggu kat 1 hikmah tu.. so , my friend pun ajak la pergi ke makmal fizik tu nak tengok 'upacara' pemberian slip pmr.. my fren & I tgk dari pintu makmal je.. nak dgr sape yg dapat 9A's.. lps tu , ustaz invite kitorang masuk dalam... but , I refused to... sbb crowded sangat dah dalam tu... .. lps tu , dgr la name2 yg dapat 9A's.. sume 40 org... waa ! ramainye... lebih dari target .... congrats kpd gen10 smih..

ok... make tepat jam 2 :30 ptg , kem nih pun berakhir la dgn rasminye...... alhamdulillah , ana dapat capai target ana... plus , i've finished my muqarar ..
alhamdulillah ,
thank you ALLAh for giving us the oppurtunity to participate this kem ...
memory yang sweet tak terhingga............

hmm , dah nak dekat raye haji... esok maybe balik kampung...
Selamat hari raya aidiladha !~
2 days b4 2007 !

bicara_khalifahBijaksana2006

0 komentar: